Breaking News
Loading...

The Poetry of Earth by John Keats (S.A.Q)

The Poetry of Earth

- John Keats

S.A.Q. (Marks – 01)

1. Who has composed the poem, The Poetry of Earth?

Answer: The poem, The Poetry of Earth is written by the poet, John Keats.

2. What does Keats celebrate in the poem, The Poetry of Earth?

Answer: In this poem, Keats celebrates the music of the earth.               

3. Which form of poetry does Keats use in The Poetry of Earth?

Answer: In The Poetry of Earth, Keats uses the Petrarchan form of the sonnet.

4. “The poetry of earth is never dead” –What does ‘poetry’ stand for?

Answer: Here, in the poem, ‘poetry’ stands for the colors and songs of life. 

5. Who takes the lead in ‘summer luxury’?

Answer: The Grasshopper takes the lead in ‘summer luxury’.

6. What is meant by the phrase ‘new-mown mead’?

Answer: The ‘new-mown mead’ suggests that the grass of the land has been trimmed recently. 

7. When does the Grasshopper take rest and where?

Answer: When the Grasshopper is tired out with fun, he takes rest beneath some pleasant weed.

8. When has the frost wrought a silence?

Answer: On a lonely winter evening, the frost has wrought a silence. 

9. Who does shrill from the stove?

Answer: The Cricket shrills from the stove. 

10. What does the Cricket’s shrill seem to one in drowsiness?

Answer: To one in drowsiness, the crickets shrill seem to be the continuation of the grasshopper’s voice.

11. What do the birds do when they are faint with the hot sun?

Answer: The birds hide in cooling trees when they are faint with the hot sun. 

12. Who has never done with delights in summer?

Answer: The grasshopper has never done with delights in summer. 

13. What according to John Keats is ceaseless?

Answer: According to John Keats, the poetry of earth is ceaseless.

14. What is the condition of the man in winter evening?

Answer: In winter evening, the man in drowsiness remains half-conscious and so, to him, the cricket’s shill seems to be the grasshopper’s voice.

15. Why does Keats make the voices of the grasshopper and the cricket?   

Answer: John Keats makes the voices of the grasshopper and cricket follows each other in order to bring in the cycle of seasons.

16. Why does Keats contrast summer with frost and then introduce warmth into frost?

Answer: The poet does this only to prove the difference in seasons.

17. What, according to John Keats, is never dead?

Answer: According to John Keats, the poetry of earth is never dead.

18. Why does the poet use capital letter for the Grasshopper and the Cricket?

Answer: To emphasis on their uniqueness and to show their importance in the environment, the poet personifies both the Grasshopper and Cricket and so he begins their names with capital letters.

19. How is the season, winter described in the poem, The Poetry of Earth?  

Answer: Here winter is a season of solitude and silence due to frosty chill and lazy mood of the half-asleep man.

20. Who has created a silence in winter? 

Answer: As described in the poem, The Poetry of Earth by John Keats, frost has wrought a silence in winter.

*****

Also Read:

👉 The Poetry of Earth - Textual Questions & Answers

👉  The Poetry of Earth – M.C.Q

👉  The Poetry of Earth – D.A.Q

Post a Comment

2 Comments

  1. Who is superior the grasshopper or the cricket according to the poet?

    ReplyDelete
  2. Who is superior the grasshopper or the cricket according to the poet ?

    ReplyDelete

Please do not enter any spam link in the Comment Box