Our Casuarina Tree by Toru Dutt - MCQs with Answers | Class 12 English Poetry Questions
"Our Casuarina Tree" by Toru Dutt
is an extremely emotional and nature -related poem, which connects readers to
deep experiences of memories, beauty and intimate attachment. In this blog
post, we are presenting Multiple Choice Questions (MCQs) and their answers
based on this famous English poem. These questions are extremely useful for
students, competitive candidates and literature lovers, who want to better
understand and remember Toru Dutt's poem "Our Casuarina Tree". If you
are preparing for CBSE, ICSE or other board exams or are interested in English
Literature, these MCQs will be helpful in strengthening your understanding. 
Q1.
Who has composed the poem, "Our Casuarina Tree"?
A. Sarojini Naidu
B. Toru Dutt
C. Rabindranath Thakur
D. Annie Besant
Answer:
B. Toru Dutt
Q2.
Which animal has the poetess compared to the Casuarina tree?
A. Elephant
B. Python
C. Horse
D. Lion
 Answer: B. Python
 Q3. How does the Casuarina tree stand
despite the vine?
A. Shivering with fear
B. Dry and lifeless
C. Proudly and beauty
D. to give shade
 Answer: C. Proud and beauty
 Q4. Which animal is shown sitting on top of
the tree in the poem?
A. Peacock
B. Monkey
C. Langur
D. Owl
 Answer: C. Langur
 Q5. Why does poetry consider this tree to be
dear?
A. Because it is fruitful
B. Because birds live on it
C. Because it is beautiful
D. Because it connects their childhood
memories
 Answer: D. Because it connects their
childhood memories
 Q6. Where did the poet remember this tree
abroad?
A. America and Japan
B. Italy and France
C. Africa and Australia
D. England and Russia
 Answer: B. Italy and France
 Q7. In which context is ‘Borrowdale’ mentioned
in poetry?
A. as a beautiful valley
B. As an example of famous trees in
literature
C. For foreign flowers
D. for the shade of the tree
 Answer: B. as an example of famous trees in
literature
 Q8. Which natural scene is described in
poetry?
A. Rain and electricity
B. Mountains and waterfalls
C. Sunrise, bird, and ponds
D. Desert and Sand
 Answer: C. Sunrise, bird, and ponds
 Q9. What message do you want to convey through
the poetess tree?
A. Power of science
B. Importance of Horticulture
C. The immortality and emotional engagement
of memories
D. Utility of tree wood
 Answer: C. The immortality and emotional
engagement of memories
 Q10. What does poetry mean with
"Oblivion's Curse"?
A. Cutting the tree
B. Curse of forgetting
C. Tree dries
D. Effect of bad dreams
 Answer: B. curse of forgetting
 Q11. How many pillars this poem is divided
into a total of a total of?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
 Answer: C. 5
 Q12. In which context is the word 'Darkling'
used in poetry?
A. For plant growing in darkness
B. For the song sung at night
C. For solar eclipse
D. for brown bird
 Answer: B. for the song sung at night
 Q13. What does 'Creeper Climbs' mean?
A. Cutting the tree
B. Bell climbing up
C. Birds fly
D. bending branches
 Answer: B. Bell climbing up
 Q14. What are 'Water-Lilies' compared to the
poem?
A. with snow flowers
B. Sunflower
C. from gems
D. Moonlight
Answer:
A. With snow flowers
 Q15. What is the symbol of 'Dirge-Like Murmur'
in the poem?
A. Song of Khushi
B. Condolences for the dead
C. Sea waves
D. Thunder of war
 Answer: B. Condolences for the dead
 Q16. What does poetry want to give to the
tree?
A. A new life
B. immortality
C. Beauty
D. Fruit flower
 Answer: B. immortality
 Q17. What is the feeling of poetess?
A. Political
B. Scientist
C. C. Supreme and Emotional
D. Social
Answer:
C. Symptomatic and emotional
 Q18. What is the meaning of 'Kokilas hail the
day' in poetry?
A. Cuckors announce the end of the day
B. Cucko welcomes the day
C. Cuckles fall asleep
D. Cuckres fly away
Answer:
B. Cuckoo welcomes the day
 Q19. What countries do poems mention where
they remembered the tree?
A. Japan and China
B. Nepal and Bhutan
C. France and Italy
D. America and Canada
Answer:
C. France and Italy
 Q20. 'Borrowdale' is related to which literary
tradition?
A. Indian
B. American
C. Romani
D. English
Answer:
D. English
*****
Read also:
👉 Our Casuarina Tree by Toru Dutt | Stanza wise Summary
👉 The Night Train at Deoli by Ruskin Bond | Summary, Characters and Q and A
👉 The Night Train at Deoli by Ruskin Bond | Multiple Choice Questions and Answers (MCQ)
👉 An Astrologer's Day | R.K. Narayan | Summary | Class 11
👉 Amarnath by Sister Nivedita | Multiple Choice Questions and Answers (MCQ)
👉 The Swami and Mother-Worship | MCQ
👉 The Garden Party by Katherine Mansfield | Summary and Characters
👉 Composed upon the Westminster Bridge | M.C.Q (Mock Test - 02)
